marzec
2017
27
poniedziałek
Ernesta
Jana
Marka


 

                    



 

 



 



Strona główna

Ser salami z Koźmina wyróżniony


Ser salami z Koźmina został wyróżniony Certyfikatem „Jakość i Tradycja”, przyznawanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Certyfikat został przyznany, 6 grudnia 2016r. na okres trzech lat. Ten certyfikat wyróżnia produkty żywnościowe wysokiej jakości, wytwarzane w sposób tradycyjny. Koźmińskie salami znalazło się na liście ponad trzydziestu produktów z Wielkopolski oznaczonych znakiem "Jakość i Tradycja".

 

Producentem sera salami z Koźmina jest Kaliska Spółdzielcza Grupa Producentów Mleka w Kaliszu.

Aby strać się o Certyfikat "Tradycyja i Jakość" produkty muszą spełniać ściśle określone kryteria m.in. charakteryzować się tradycyjnym składem i tradycyjnym sposobem wytwarzania, a także szczególną jakością, wyróżniającą produkt spośród innych w tej kategorii.  Za tradycyjny skład, tradycyjny sposób wytwarzania, tradycyjny charakter, uważa się takie produkty, które posiadają co najmniej 50 - letni rodowód (dwa pokolenia).

Do listopada 2016 r. wydano w Polsce 242 certyfikaty „Jakość  i Tradycja”. W Wielkopolsce znakiem tym oznaczono 31 produktów.  

Decyzją z dnia 12 czerwca 2007r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznał system „Jakość Tradycja” za krajowy system jakości żywności.

 

Data publikacji 10.01.2016r.

tekst i foto: AF, UMiG

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn