logo kozmin
Unia EuropejskaElektroniczna Skrzynka PodawczaBiuletyn Informacji Publicznej

Ważne informacje

60 kg sera białego, 60 kg ziemniaków, śmietana, cebula, masło, sól, pieprz, koperek i szczypiorek. W sobotę, 3 sierpnia, już po raz trzynasty odbyła się impreza z wielkopolską gziką w roli głównej. Koźmińscy burmistrzowie Maciej Bratborski i Jarosław Ratajczak  oraz Justyn Zaradniak, przewodniczący Rady Miejskiej przyrządzili tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej.  Włodarze "kręcili gzikę" pod czujnym okiem Urszuli Kmiecik, szefowej Koła Gospodyń Wiejskich w Lipowcu. Wydano 700 porcji tego wielkopolskiego przysmaku.

Degustacji gziki towarzyszyły koncerty lokalnych artystów. Na scenie zaprezentował się duet "Ty i Ja" , Zyga i "Kapela znad Orli", Tak, jak co roku, odbyły się Mistrzostwa Świata w Jedzeniu Gziki na Czas, które wygrał Piotr Aleksandrowicz. Nagrodę specjalną za grację w jedzeniu gziki otrzymała Urszula Kmiecik.  Wspólne świętowanie zakończyło się zabawą taneczną.

Tekst: af
Foto: Mariola Malinowska, Zbigniew Bojanek