Po raz drugi w Koźminie Wlkp. odbył się w dniach 5-6 lipca Festiwal Wieprzowiny, zorganizowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza, przy udziale Grupy Producentów Rolnych Koźmin Wlkp. sp. z o.o. i Burmistrza Miasta i Gminy Koźmin Wlkp.
W sobotę, 5 lipca odbyła się Konferencja Naukowa w Koźminie Wlkp. Prelegentami byli: prof. dr hab. Edward Pospiech z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, dr n. wet. Krzysztof Janeczko z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz Wiesława Nowak Wicedyrektor Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
W niedzielę, 6 lipca odbył się Festiwal Wieprzowiny przy koźmińskim Zamku. Festiwal rozpoczął się konkursem kulinarnym który odbywał się pod hasłem: "Dla polskiej rodziny - najlepsze potrawy z wieprzowiny". W kategorii „Schab na zimno” I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Szymanów, w kategorii „Żeberka na ciepło” I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Stara Obra, a w kategorii „Smalec domowy” I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Lutogniew.
W czasie festiwalu dwaj kucharze Paweł Wiśniewski oraz Paweł Sulski przeprowadzili prezentację pokazów i dań kulinarnych z mięsa wieprzowego, które rozdawali dla publiczności. Serwowane były: schab pieczony na różowo, żeberka duszone w sosie barbecue, spaghetti bolognese z mięsem mielonym oraz swojską kiełbasę podaną z grilla.
Poza wspomnianym konkursem miały miejsce również inne rywalizacje:
- konkurs kulinarny „Potrawa z grilla - potyczki VIP-ów”, w którym pierwsze miejsce zajął Burmistrz Miasta i Gminy Koźmin Wlkp. - Maciej Bratborski,
- konkursy drużynowe dla dzieci, które były prowadzone przez postacie z bajek,
- konkurs rysunkowy dla najmłodszych, w którym I miejsce zajęłą Amelia Kuzia, l.8, II miejsce Natalia Kubiak, l. 7 a III miejce Marysia Maćków, l. 8
- konkursy w rzucie świńską nóżką, podnoszeniu świnki, strzelaniu z wiatrówki i rzucie lotką.
Na Festiwalu wystąpiły kabarety: EWG z Doruchowa oraz "Od Nowa" z Rozdrażewa, zespoły: Kapela znad Orli, Show Dance, HAND's UP, AKTIV,oraz gwiada wieczoru Formacja Nieżywych Schabuff.
Festiwal cieszył się dużym zainteresowaniem zarówno mieszkańców Koźmina Wlkp. i okolicznych miejscowości jak i gości zaproszonych z całej Polski. Wszyscy mieli możliwość posmakowania przepysznych potraw z wieprzowiny oraz doskonale bawili się do późnych godzin nocnych.
Zarówno Konferencja jak i Festiwal Wieprzowiny zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
W niedzielę, 6 lipca odbył się Festiwal Wieprzowiny przy koźmińskim Zamku. Festiwal rozpoczął się konkursem kulinarnym który odbywał się pod hasłem: "Dla polskiej rodziny - najlepsze potrawy z wieprzowiny". W kategorii „Schab na zimno” I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Szymanów, w kategorii „Żeberka na ciepło” I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Stara Obra, a w kategorii „Smalec domowy” I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Lutogniew.
W czasie festiwalu dwaj kucharze Paweł Wiśniewski oraz Paweł Sulski przeprowadzili prezentację pokazów i dań kulinarnych z mięsa wieprzowego, które rozdawali dla publiczności. Serwowane były: schab pieczony na różowo, żeberka duszone w sosie barbecue, spaghetti bolognese z mięsem mielonym oraz swojską kiełbasę podaną z grilla.
Poza wspomnianym konkursem miały miejsce również inne rywalizacje:
- konkurs kulinarny „Potrawa z grilla - potyczki VIP-ów”, w którym pierwsze miejsce zajął Burmistrz Miasta i Gminy Koźmin Wlkp. - Maciej Bratborski,
- konkursy drużynowe dla dzieci, które były prowadzone przez postacie z bajek,
- konkurs rysunkowy dla najmłodszych, w którym I miejsce zajęłą Amelia Kuzia, l.8, II miejsce Natalia Kubiak, l. 7 a III miejce Marysia Maćków, l. 8
- konkursy w rzucie świńską nóżką, podnoszeniu świnki, strzelaniu z wiatrówki i rzucie lotką.
Na Festiwalu wystąpiły kabarety: EWG z Doruchowa oraz "Od Nowa" z Rozdrażewa, zespoły: Kapela znad Orli, Show Dance, HAND's UP, AKTIV,oraz gwiada wieczoru Formacja Nieżywych Schabuff.
Festiwal cieszył się dużym zainteresowaniem zarówno mieszkańców Koźmina Wlkp. i okolicznych miejscowości jak i gości zaproszonych z całej Polski. Wszyscy mieli możliwość posmakowania przepysznych potraw z wieprzowiny oraz doskonale bawili się do późnych godzin nocnych.
Zarówno Konferencja jak i Festiwal Wieprzowiny zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Data publikacji 15.07.2014r.
Tekst i foto: Grupa Producentów Rolnych w Koźminie Wlkp.